De Methode Stam


Het lekkerst is de Ronde gekookt, met een flinke schep boterjus van ongezouten boter.
Twintig minuten koken in de pan, altijd met schil anders gaat de smaak verloren.
Bij de familie Stam gebrijken ze verder de ‘lepeltechniek’ voor een optimaal smaak genot. Zet een lepel onder het diepe bord zodat onderin het bord een plasje jus verschijnt. het perfecte botergele plasje om een stuk Opperdoeze Ronde in te dopen.

Gekookte Opperdoeze Ronde.


1. Maak de aardappel schoon onder de koude kraan met een borstel.

2. Zet de aardappel (ongeschild) ruim onder water (met een snufje zout). Twintig tot vijfenwtintig minuten laten koken tot ze gaar zijn. Prik met een vork in de aardappels ter controle. Als de vork er makkelijk in gaat en makkelijk van de aardappel afglijdt is hij gaar.

3. Afgieten en kort droogkoken.

4. Schraap met een vork de schil er voorzichtig af.

5. Smet ongezouten boter in de pan voor boterjus. Snij de Opperdoezer Ronden in vier delen er serveer de boterjus erbij.

Pure van Opperdoeze Ronde.

benodigdheden:
500 gram Ronden in schil
3 dl volle melk
100 gram boter

1. Kook de aardappel in de schil met een snufje out, circa 20 minuten.
2. Pel de Ronden en wrijf de aardappelen door een zeef met een spatel of pollepel.
3. Doe er warme melk bij en meng het geheel tot een smeuïge massa. Eventueel olie toevoegen om de pure mooi &lsque;zalvig&rsque; te maken. Op smaak brengen met peper, zout en eventueel nootmuskaat.

Gebakken Opperdoeze Ronde


1. Kook de Opperdoezer Ronden met schil, circa 15 minuten dus korter dan de gekookte versie om de goede stevigheid te behouden.
2. Snij de harde gekokte aardappel in dunne schijfjes.
3. Doe ruim (room)boter in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes op half hoog vuur tot ze knapperig en goudgeel zijn. Niet teveel aardappels in een pan. Bak in verschillende porties. Gebruik een tweede pan om de gebakken aardappels warm te houden.