De eerste Opperdoezer Rondes zijn alweer te koop!


Hero Stam die ook hofleverancier is van bekende toprestaurants zoals onder andere de Librije verkoopt zijn Opperdoezer Rondes.
De Opperdoezer Rondes van 5 euro per 2 kilo en een kwaliteit die ongeƫvenaard is in vergelijking tot de supermarkt aardappelen.
Bij het kopen van minstens 2 kilo aan Opperdoezer Rondes krijgt u er een promo boekje bij, deze gids staat boordevol historie en recepten van dit heerlijke streekgerecht uit Opperdoes!
Deze heerlijke Opperdoezer Rondes worden verkocht aan Almereweg 16 te Opperdoes, of klik hier voor een directe Route beschrijving.

De eerste Opperdoezer Rondes zijn alweer uit de grond!


Op 23 Mei zijn de eerste Opperdoezer Ronde verkocht. De teler van deze vroege Opperdoezer Rondes is Hero Stam, de bekende teler en promotor van ons beroemde culinaire delicatesse.
 

Opperdoezer Ronde hoe zit dat eigenlijk?


Alleen aardappels die binnen een straal van 1 km om de kerk van het Westfriese plaatsje Opperdoes worden geteeld mogen Opperdoezer Ronde heten. Het zijn dan ook niet zomaar piepers, maar aardappels met een BOB-status, een Beschermde Oorsprong Benaming. Een rond klein aardappeltje met een dunne schil en een vrij gele kleur. Topkoks zijn zonder uitzondering lyrisch over de bijzondere smaak. Ze worden bovendien liefdevol geteeld: overwegend met de hand gepoot en gerooid. Ongeveer 4 miljoen kilo per jaar telt de totale oogst. Vanwege die beschermde status kan dat volume ook niet groter worden. De Opperdoezer Ronde is te koop in diverse supermarkten. Beste consumenten, let dus goed op!


Consumptie


De Ronde is een vastkokende consumptieaardappel met een gele schil. Officieel heeft de aardappel 'een geel/wit vlezige, iets onregelmatige gevormde, ovaalronde, diepogige knol met een vrij laag zetmeelgehalte'. Om deze reden wordt de Opperdoezer Ronde door kenners als delicatesse gezien. De aardappel bevat veel vitamines en hoogwaardige eiwitten. Doordat de aardappel vastkokend is, is deze zowel geschikt voor koken en bakken. Oogst Vanwege de uiterst kwetsbare dunne schil wordt de aardappel door de telers met de hand gerooid. De eerste aardappelen kunnen al in mei worden gerooid, als deze in plastic tunnels groeien. Aardappels in een kas kunnen zelfs al in april worden gerooid. De hele oogst is in ieder geval voor eind september uit de grond, wat de Opperdoezer Ronde een vroege aardappel maakt. De Opperdoezer Ronde is een beschermde oorsprongsbenaming. en de aardappel mag alleen in het dorp Opperdoes worden geteeld uit gecertificeerd pootgoed. Er zijn 35 telers die samen circa 150 ha. telen.

Het Koningshuis


De teler uit Opperdoes heeft ook iets met het koningshuis. "Mijn vader bood Beatrix in 1980 een kistje Opperdoezer Ronde aan. Mijn oudste broer deed dit bij Juliana in 1993. Vorig jaar gaf ik Beatrix onze aardappeltjes en ik wil ze ook nog aan Willem en Maxima aanbieden. Dan hebben we drie generaties laten genieten van de Opperdoezer Ronde."

Ambassadeur


Hero Stam maakt zich sterk voor het erfgoed van Opperdoes, de 'Opperdoezer Ronde'. Terecht maakt hij zich grote zorgen over de toekomst van het lekkerste aardappeltje ter wereld want steeds meer collegatelers haken af vanwege de magere opbrengsten. Maar Hero Stam blijft als een gepassioneerd ambassadeur vechten om het behoud.

De Opperdoezer Ronde in de Media


Hero Stam schuwt de media niet om de Opperdoezer Ronde te promoten. Wie de 'beste pieper van het noordelijk halfrond' wil klaarmaken zoals Hero Stam heeft bedoeld, dient het kookboek 'De Perfecte Kok' voor mannen aan te schaffen. In het door Marcus Polman samengestelde kookboek dat 33 gerechten 'voor mannen' bij elkaar brengt, is voor de Opperdoezer Ronde een prominente plek ingeruimd. Het inmiddels bekende kookboek is ook gepresenteerd in het tv-programma 'De wereld draait door'. "Ik bakte een eitje met Cees Helder, de topkok die als eerste drie Michelinsterren kreeg. Hij gebruikt als aardappel alleen de Opperdoezer Ronde.'' En wat te denken van het schitterende artikel in het boek van Hotel Okura Amsterdam 'Eigenzinnige Franse Keuken Ciel Bleu'. Hero Stam is ook al gefilmd voor 'McDonalds Kitchen'. Hij wil de mensen doen beseffen dat de Opperdoezer Ronde geen gewone aardappel is, maar een delicatesse. Dus grijpt hij iedere gelegenheid aan om ze bij een breed publiek bekend te maken. Hero Stam staat inmiddels ook met de Opperdoezer Ronde in de gids van 'Nederlands Culinair Erfgoed'. "Wij hebben ook in de 'Esquire' en Tip Culinair' gestaan. Het is toch schitterend om het Opperdoezer product te promoten''.

Piepers jatten


Criminaliteit blijft ook Hero Stam niet bespaard. AIs fervent pleitbezorger van de Opperdoezer Ronde is de maat bij hem vol als 40 kisten vol aardappelen van zijn land worden ontvreemd. Het is overigens niet de eerste keer dat aardappelen van hem zijn gestolen. "Twee jaar terug werden ook al kistjes van mijn land gehaald.'' Misschien nog wel belangrijker: hij heeft ontdekt dat de diefstal van de Opperdoezerer Ronde structureel is. Hero heeft een passende straf verzonnen, getuige de foto rechts.

Groentewinkel


Behalve aardappelen verkoopt Hero Stam ook allerlei groentesoorten. Een bezoekje aan zijn bedrijf is beslist de moeite waard!

Geschiedenis


In opperdoes werden vanaf 1860 voornamelijk negenwekers verbouwd, een snelgroeiende aardappel, die al vroeg in het seizoen gerooid kan worden. Deze negenwekers werden gekruist met uit zaadbollen gekweekte variaties van de plant, door de Andijkse tuinder J. Sluis. Het resultaat werd aanvankelijk de sluis genoemd. Door veredeling van deze aardappel ontstond de Opperdoezer Ronde.Bereiding volgens Hero Stam


"Ik ga uit van het basisrecept: de aardappelen borstel je goed schoon en kook je 20 minuten in de schil, waarna je ze met een klontje boter eet. Maar je kunt ze ook tien minuten koken, in plakken opbakken met wat zeezout en gesmolten boter. Heel lekker is ook het recept om ze in vieren in een ovenslee te leggen, besprenkelen met olijfolie, tijm eroverheen, wat zeezout en dan een uurtje laten sudderen op 160 graden. Voor jongere mensen is dit ook een zeer eenvoudig recept om van te smullen''

De teler uit Opperdoes heeft ook iets met het koningshuis. "Mijn vader bood Beatrix in 1980 een kistje Opperdoezer Ronde aan. Mijn oudste broer deed dit bij Juliana in 1993. Vorig jaar gaf ik Beatrix onze aardappeltjes en ik wil ze ook nog aan Willem en Maxima aanbieden. Dan hebben we drie generaties laten genieten van de Opperdoezer Ronde."

Met zijn tienen aan tafel


Toen Hero nog een klein jongetje was zaten ze thuis met zijn tienen om de tafel als moeder Stam een grote pan met 8 kilo eigen geteelde aardappels op tafel zette. Dankbare eters waren pa en ma, de zeven zonen en de jongste enige dochter. Groente en vlees bleven vaak onaangeroerd, de Opperdoezer Ronde, gedoopt in een heerlijke jus van roomboter kwam het eerste aan bod. Aardappels schrapen deden de kinderen om toebeurt. Ook bij het poten en rooien op het land werd de kinderschare regelmatig ingeschakeld.


Goede doelen


Hero Stam zette zich tijdens de Kerst in voor de minderbedeelde medemens. Bekend om zijn promotie van de Opperdoezer Ronde kwam Stam in contact met de baptistenkerk te Drachten, die zijn hulp goed kon gebruiken. Stam stelde groentepakketten samen met onder meer witlof, koolsoorten, selderij en mandarijnen, maar bijvoorbeeld ook zuurkool, worst en een flesje wijn. Tachtig voedselpakketten zijn er naar Drachten afgestuurd, waar de Bettelkerk er veel goeds mee kan doen onder mensen die het niet breed hebben. Tevens roept hij West-Friezen op om hem te helpen met zijn actie.