Toen Hero Stam werd gevraagt om voedsel te schenken aan de minderbedeelde was hij gelijk van de partij!

2009 Geld eerste Opperdoezers naar stichting Papageno

De opbrengst van de eerste partij Opperdoezer Rondes komt dit jaarten goede aan de stichting Papageno. Restaurant Hotel Merlot uit Schoorl betaalde voor het kistje van zes kilo 250 euro. Teler Hero Stam zegt te zorgen voor een vroege oogst, zodat de lekkernij geserveerd kan worden met asperges.
Papageno houdht zich bezig met de steun aan ouders, begeleiders en verzorgers van kinderen met autisme. Merlet kan 3900 euro overmaken aan het goede doel dankzij giften van leveranciers er gaster.

Spontaan

Toen de Kerk hem benaderde met het verzoek niet alleen Opperdoezer Ronden, maar ook andere groenten in een pakket te stoppen voor de kerst was hij gelijk van de partij. Van het een kwam het ander. Hij kent veel telers uit de buurt die spontaan hulp aanboden. „Ik heb 75 pakketten samengesteld met aardappels, witlof, zuurkool en een flesje wijn.“ De kerk in drachten zorgt voor de verspreiding onder arme mensen.
Stam heeft er een goed gevoel over. De pakketten zijn inmiddels naar Drachten vertrokken, maar eigenlijk wil hij zijn eigen omgeving ook helpen. Hij beseft dat dit lastiger is zonder kerk achter zich. „Ik heb de gemente Noorder-koggenland benaderd, maar die maken de adressen van mensen in de bijstand niet bekend. Ik wil ook niet aleen deze kerst helpen, maar ook komend jaar, bijvoorbeeld door groenten en fruit tegen inkoopsprijs aan te bieden.“

Hero Stam wil actie voor minderbedeelden.

Eigenlijk toevallig is hij in contact gekomen met de bethelkerk in Drachten. Deze week heeft hij 75 groentenpakketten weggebracht, samengesteld met behulp van telers uit de omgevin. Maar waarom ook niet de minderbedeelde Noord-Holland helpen? Hero Stam uit Opperdoes wil niets liever.

Hij is bekend om zijn Opperdoezer Ronden en heeft ook wel de befaamde aardappels geschonken voor het goede doel. Want Hero Stam helpt zijn minderbedeelde mens graag. Zo kwam hij in contact met de baptistenkerk in Drachten. Hij kende deze gemeente via zijn dochter, die weer bevriend was met iemand uit de hulporganisatie in Drachten.
Hij hoopt in contact te komen met mensen en organisaties uit de regio, die hem helpen bij zijn actie. En dan denkt hij niet aan steun aan Verweggistan zoals veel anderen.
„ Hier in Nederland zijn ook genoeg mensen die in armoede leven, zeker met de euro is het voor velen moeilijk. Aan de andere kant gooien we in deze maatschappij zoveel weg. Misschien kunnen we daarom elkaar helpen. Nu deze kerst, maar ook iedere dag. Voor mij is het wat dat betreft iedere dag kerst. We moeten meer rekening houden met onze medemensen.“
Of hij volgend jaar weer de helpende hand biedt in Drachten weet hij nog niet. Hij zou het in ieder geval leuk vinden als een hulpactie in Noord-Holland ook aanslaat. „ Dit is tenslotte het gebied waar ik zelf woon. Het is leuk dat mijn Opperdoezer Ronden Drachten op een idee bracht voor een groenteactie an dat zij mij weer op het idee brengen om hetzelfde hier te doen.“
Redactie:

(Opperdoezer Courant) Moe maar voldaan pikten Riet en ik de ongekroonde ambassadeur van de Opperdoezer Ronde van Schiphol. Hero blaakte van gezondheid en had door de zon een gezonde blos op zijn gezicht gekregen.
Achter de douane viel hij zijn vrouw Riet in de armen. Hij had haar gemist. Het viel hem niet mee om zonder zijn vrouw zo'n grote reis te maken. Onderweg naar huis vertelde hij zijn verhaal:

Hero:

Ik heb veel ellende en armoede gezien. Die mensen hebben daar niks. Geen geld om spullen voor hun gezin te kopen, ze kunnen maar amper rondkomen. De mannen zijn lui en gedemotiveerd en gaan ervan uit dat er geen werk is. Maar daar denk ik dus heel anders over. Je moet die mensen daar leren werken, geld maakt echt niet alles goed. Je moet ze leren om het land te bewerken, hoe ze moeten zaaien, poten, beregenen, bemesten, onkruid en ziektes bestrijden en tenslotte oogsten. Het zal wel voornamelijk neerkomen op de vrouwen want mannen hebben niet veel respect voor het vrouwenvolk. De kinderen verdienen ook veel meer aandacht. Ze hebben een goede verzorging en onderwijs nodig. Daar ontbreekt het hier een daar flink aan. Hij denkt wel dat hij voor het fonds van Jan van Vliet het nodige kan betekenen maar dan meer op het gebied van hoe je de handen uit de mouwen moet laten steken. Als ik thuis kom duik ik m'n bed in. Ik ben af!